Una aula universitària
L'enquesta, que ha entrevistat 900 persones telemàticament, revela que els homes joves són els que menys s'identifiquen amb els partits polítics (ACN)

Més conservadors i menys independentistes i feministes: així són els joves, segons un estudi

Són els resultats d'una enquesta d'Òmnium que ho atribueix al "malestar" per les condicions de vida i reclama "un discurs polític" que inclogui els més joves

RedaccióActualitzat

Els nois joves, d'entre 18 i 25 anys, tendeixen a situar-se més a la dreta que la majoria de la societat catalana. També són menys independentistes, consideren menys útil el català i són els que estan més en contra dels avenços feministes i els més escèptics amb el canvi climàtic.

Són algunes de les conclusions de l'informe "Un malestar creixent: enquesta sobre la participació política de la joventut a Catalunya", elaborat per Òmnium Cultural. 

L'enquesta, que ha entrevistat 900 persones telemàticament, revela que els homes joves són els que menys s'identifiquen amb els partits polítics, especialment amb els independentistes, i els menys favorables a la independència. També són els que més defensen que cal deixar de banda les polítiques de memòria històrica i protegir més els símbols del franquisme.
 

Ho atribueixen al malestar per les condicions de vida

Òmnium creu que la tendència cap a posicions conservadores és fruit del malestar dels joves per les seves condicions de vida i aposten per incorporar aquestes preocupacions a l'agenda política per revertir la desafecció política. 

Didac Amat, membre de la junta d'Òmnium, ha explicat que per fer-hi front cal tenir en compte els diversos factors que conformen aquest malestar:

"Cal oferir un discurs que els inclogui, una oferta política arrelada al país que els doni solucions, que intenti millorar la vida material dels joves i els doni esperança en una vida millor."

Un dels impulsors de l'informe, el professor lector al Departament de Ciència Política i Dret Públic de la UAB Marc Guinjoan, ha dit durant la presentació que la tendència cap a posicions més conservadores es dona "sobretot entre els homes", mentre que "no hi ha pràcticament cap canvi entre les dones". El també politòleg, analista de dades i col·laborador docent de la UOC Xavier Roura és l'altre autor de l'informe.

Quatre joves d'esquenes en un mur, mirant una ciutat
 Els nois joves han virat a la dreta, segons l'informe d'Òmnium (Unsplash)

Menys suport a la independència i a l'1-O

Sobre el debat al voltant del futur de Catalunya, el 34% dels més grans de 34 anys tenen la independència com a opció preferent, per un 24% que desitjaria continuar com a comunitat autònoma, però entre els joves, els percentatges gairebé s'equilibren al 28% i el 27%, respectivament.

En una pregunta binària d'un hipotètic referèndum, els partidaris del sí i del no empatarien al 38%, però l'opció favorable a un estat català cau al 31% entre els menors de 34 anys. Sobre l'1-O, més de quatre de cada deu adults més grans de 34 anys creuen que va ser un acte legítim, mentre que entre els joves la xifra baixa dels tres de cada deu.

L'estudi, basat en enquestes elaborades entre el novembre i el desembre passat, també concreta que ERC i el PSC són els dos partits que tenen més simpatia entre l'electorat, un 15% i un 13% respectivament, seguits dels comuns (10%), Junts (9%) i la CUP (8%). A la cua hi ha Vox (5%), Cs (3%) i el PP (2%).

Entre els joves, ERC, Junts i la CUP baixen respecte als més grans, mentre que el PP i Vox van lleugerament a l'alça. En qualsevol cas, un 38% de persones de fins a 34 anys diuen que no tenen afinitat amb cap formació, una proporció superior a la dels més grans (30%).


Menys sensibilitat climàtica i social

D'altra banda, els homes d'entre 18 i 34 anys destaquen com el grup demogràfic més contrari a la lluita pel canvi climàtic, el feminisme o la immigració, una circumstància que no es dona en les dones de la mateixa edat. Per exemple, tot i que amb uns percentatges baixos, els nois creuen en més proporció que la resta que el canvi climàtic és una exageració i que s'ha de deixar de gastar tants diners públics per fer-hi front.

Els homes joves també superen lleugerament la resta en desitjar la fi de la immersió lingüística a les escoles i en creure que el feminisme ha anat massa lluny, només lleugerament per sobre dels homes més grans de 34 anys i pràcticament el doble que el conjunt de les dones.

Pel que fa a la immigració, els homes joves representen l'únic grup que supera els 0,5 punts en la idea que cal controlar la immigració i restringir l'accés a la nacionalitat espanyola als nouvinguts. També superen amb escreix la resta d'edats en la creença que cal abaixar impostos perquè la gent pugui invertir.

 

Anar al contingut