Rescat de 61 persones en aigües internacionals, davant de Líbia, per part de Metges sense Fronteres
Catalunya nit

La justícia italiana dona la raó a les ONG: salvar vides al mar no és il·legal

Entitats com Metges sense Fronteres critiquen la persecució a la qual s'han vist sotmeses i adverteixen que continuaran fent rescats al Mediterrani

RedaccióActualitzat

Els tribunals italians arxiven la causa contra més de 20 cooperants d'ONG de rescat a la Mediterrània, inicialment acusats de facilitar el tràfic de persones.

El cas es va obrir ara fa set anys, coincidint amb l'arribada a Europa de centenars de milers de refugiats de la guerra de Síria. Arran de les múltiples operacions de rescat dutes a terme per diverses organitzacions, la Fiscalia del municipi sicilià de Trapani va iniciar una investigació contra elles, acusant-les d'actuar com a "taxis marítims" i de ser "amigues dels traficants" d'éssers humans.

Ara, el jutge de Trapani que investigava aquesta causa --en què el Ministeri de l'Interior italià participava com a part afectada i fins i tot demanava una indemnització-- ha anunciat que tanca definitivament el cas en considerar que hi ha una "manca de fonament en els càrrecs" contra els tripulants de les ONG Jugend Rettet, Save the Children i Metges sense Fronteres (MSF).

"Ho seguirem fent"

Des d'una de les organitzacions afectades, Metges sense Fronteres, asseguren aquesta resolució judicial no els ha provocat "cap sorpresa".

Es mostren "completament convençuts que totes aquestes incriminacions eren falses" i que hi havia "proves construïdes i manipulació de dades per difamar les persones i organitzacions que no fan altra cosa que substituir els estats, que tenen l'obligació de protegir la vida al mar".

En la mateixa línia, la web Iuventa Crew, que fa referència a un dels vaixells implicats i porta anys fent difusió sobre el cas, assenyala que la decisió judicial "confirma que es tracta d'una persecució política per part de les autoritats italianes amb l'únic objectiu de desincentivar la solidaritat amb els migrants".

Salvament Marítim d'Itàlia ha demanat al vaixell de Metges sense Fronteres que auxiliés l'embarcació amb 599 migrants (CCMA)
Vaixell de rescat Geo Barents, de l'ONG Metges sense Fronteres (CCMA)

El membre de MSF al Mediterrani central Juan Matías Gil recorda que mai s'han deixat "intimidar per aquestes falses acusacions" i assegura que continuaran duent a terme aquesta tasca, com han fet fins ara.

"Amb els nostres vaixells, hem aconseguit rescatar més de 92.000 persones i ho continuarem fent fins que els estats no compleixin amb les seves obligacions."

En aquest sentit, reclamen als governs europeus que s'impliquin més intensament per resoldre aquesta problemàtica i que creïn un "mecanisme de rescat amb la missió de salvar vides i protegir els drets de les persones que busquen llibertat, oportunitats i protecció internacional".

MSF recorda que la del Mediterrani central continua sent "la ruta més mortífera del món" i exigeix que, si ningú més planteja altres solucions, com a mínim es deixi treballar les ONG.

"S'ha d'acabar, d'una vegada per totes, l'obstrucció a les activitats de cerca i rescat, que l'única cosa que busquen és evitar més morts innecessàries al mar. Salvar vides no és un crim."

El vaixell humanitari alemany va ser interceptat l'agost del 2017 després d'un rescat a Lampedusa. En aquests set anys han mort 10.000 persones al Mediterrani central i se n'han deportat 200.000 a Líbia.

ARXIVAT A:
MigracionsItàlia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut